899
899

VECKANS ANALYS 5 dec. 2019 —  Det är hög tid att börja intressera sig för primärvalen. De inleds i början februari. Och spänningen kan mycket väl nå sin kulmen exakt en månad senare, under 2020 års säsongs extremt viktiga ”Super Tuesday”. Varför återkommer jag till strax.

Mer om primärvalskalendern hittar du i den blå faktarutan här bredvid. Men innan vi grottar ned oss mer i de olika datumen, låt oss först studera hur opinionen ser ut nationellt så här i början av december med två månader kvar till Iowa.

Eftersom 2020 är ett omvalsår med en sittande republikansk president i Vita Huset så ligger fokus på Demokraterna.

Bland de demokratiska kandidaterna så har Obamas vicepresident Joe Biden behållit ledningen under nästan hela 2019. Han må ha svärtats ned av Ukraina-härvan, attackerats för påstådd rasism och upplevt som orkeslös i debatter.

Joe Biden. Foto: Gage Skidmore/Flickr

Men faktum kvarstår att Biden leder i de nationella mätningarna. Visserligen beror det just nu främst på att hans kanske vassaste motståndare, senatorn Elizabeth Warren, har tappat rejält under november, snarare än att Biden själv gjort så värst bra ifrån sig.

Men ändå, Biden ligger just nu etta i opinionen och försvarar sin status som ”frontrunner”.

Så här har kandidaterna gått opinionsmässigt på nationell nivå sedan oktober:

PRIMÄRVALSKALENDERN

För den här analysen har jag bara tagit med de första primärvalen i februari fram till Super-tisdagen den 3 mars. Särskilt viktiga delstater har jag markerat i rött

FEBRUARI

Mån 3 februari: Iowa

(Inledningen på primärvalssäsongen: den som vinner här, eller åtminstone överträffar förväntningarna, har historiskt god chans att vinna partiets nominering.)

Tisdag 11 februari: New Hampshire

(New Hampshire ger den som misslyckades i Iowa en andra chans.)

Lördag 22 februari: Nevada

Lördag 29 februari: South Carolina

(Viktig delstat inte minst eftersom det är den första delstaten med en stor svart väljargrupp.)

MARS

Tisdag 3 mars: Alabama, Alaska, Arkansas, Kalifornien, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, North Carolina, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont, Virginia

(Supertisdagen, nu dessutom med jätten Kalifornien som tidigare låg betydligt senare i kalendern. Det är här som miljardären Mike Bloomberg hoppas sätta avtryck och samla delegater. Texas är viktig att vinna av samma skäl som Kalifornien, många delegater.)
Källa: Real Clear Politics

Joe Biden håller sig flytande. Inga konstigheter.

Men vartefter veckorna går och vi närmar oss det första primärvalet i Iowa så faller intresset för de nationella mätningarna.

Istället blir de individuella delstater som röstar först desto mer viktiga att hålla koll på.

Och när vi granskar mätningarna där enbart demokrater i Iowa fått tycka till så framträder en helt annan bild:

Källa: Real Clear Politics

Biden är inte längre i ledning, inte ens given tvåa. Etta är istället borgmästaren från South Bend, Indiana, Pete Buttigieg.

Det är en kandidat vars namn få kunde uttala för mindre än ett år sedan. ”Mayor Pete” har gjort en riktigt stark kampanjstart under 2019. Han ser just nu ut att kunna bräda betydligt mer kända kandidater i den delstat som historiskt väger tyngst i hela primärvalscirkusen, Iowa i mellanvästern.

[contextly_sidebar id=”B8Ikrm0D14olzDJuFbm5EhOIbc2GEsfP”]

Och detta är kruxet med primärvalen: Om Pete levererar enligt förväntningarna i denna enda delstat den 3 februari – för att inte tala om ifall han kan följa upp det med en stark insats i New Hampshire en vecka senare – så är han plötsligt på god väg att ersätta Joe Biden som frontrunner. Trots att han just nu ligger fyra nationell.

Ändå är Biden inte uträknad. Varför?

Låt oss gå igenom de följande delstaterna enligt primärvalskalendern. Näst på tur är alltså New Hampshire, i New England uppe i nordöstra USA.

Så här ser det ut där i början av december:

Källa: Real Clear Politics

Ser man på, Buttigieg är etta även där, även om hans försprång inte är lika övertygande per den 2 december då denna grafik trycktes ut.

Pete Buttigieg. Foto: Gage Skidmore/Flickr

Nu är vi framme vid den 11 februari. Två primärval har klarats av. De kandidater som inte fått mer än åtminstone 5 procent av demokratiska väljares röster vare sig i Iowa eller New Hampshire lämnar nu in handduken, gissar jag.

Det kan visa sig bli ett massavhopp på runt tio kandidater som inte ens gör ett försök att få fäste i vad som väntar i slutet av februari: South Carolina och Nevada.

Låt oss ta en titt på opinionsläget där:

Ställningen i South Carolina den 2 december. Källa: Real Clear Politics

Ställningen i Nevada den 2 december. Källa: Real Clear Politics

Här är skälet till att Joe Biden möjligen har råd att underleverera i Iowa och New Hampshire, även om det lär svida.

South Carolina är en viktig delstat av flera skäl, men kanske främst för att det är den första hyfsat stora delstat med en stor skara svarta väljare. Och här visar sig en av Joe Bidens tydligaste fördelar jämfört med stora delar av det övriga demokratiska stallet:

Han var vicepresident till USA:s första svarta president. Ingen av de topprankade demokraterna kan slå Biden när det gäller stödet från afroamerikaner, har mätningar tidigare under året visat.

South Carolina kan stärka Bidens ställning i racet, som vid det här laget troligen innehåller en handfull kandidater, kanske sex-sju som mest.

Och så har vi kommit fram till Super Tuesday. Eller Super-Duper Tuesday, som en statsvetare jag intervjuade i höstas kallade den.

 

Supertisdagen den 3 mars blir avgörande för Demokraternas interna kamp om partiets nominering. Och även om den inte avgör alltihop i termer av att en enda vinnare redan står klar då, så kan den komma att utgöra ett make or break-datum för bland annat de här tre kandidaterna:

Michael Bloomberg, miljardär och tidigare New York-borgmästare.

Joe Biden.

Pete Buttigieg.

Att Supertisdagen är så viktig beror förstås på att fler partidelegater fördelas under en enda dag än vid något annat enskilt tillfälle under primärvalsäsongen. De viktigaste delstaterna att slåss om stavas Kalifornien och Texas. Vad gäller Kalifornien så ligger den dessutom extra tidigt i kalendern 2020. Inför valet 2016 höll Kalifornien inte primärval förrän i juni.

Nu har striden om ”The Golden State” dessutom blivit ännu mer intressant eftersom Kamala Harris, som är därifrån, droppat ut ur racet.

Så hur står sig de övriga kandidaterna bland väljarna i Kalifornien just nu? Så här:

Källa: Real Clear Politics

Varför är just Kalifornien viktig? Främst förstås för att det är en stor delstat med många delegater, och den kandidat som har flest delegater vid partikonventet i juli vinner partiets nominering till presidentkandidat. Men olika kandidater har dessutom olika individuella skäl för att hoppas på Kalifornien:

Mike Bloomberg kom in sent i racet. Han har visserligen oändligt stor kampanjkassa, men han har i praktiken missat chansen att hinna marknadsföra sig i de tidiga delstaterna som Iowa och New Hampshire.

New Yorks ex-borgmästare, miljardären Mike Bloomberg. Foto: Azi Paybarah/Flickr

Bloombergs enda chans är att satsa stort på Supertisdagen och försöka komma ikapp. Underlevererar han i Kalifornien är han redan där närmast chanslös.

Av de nu topprankade demokraterna är troligen Joe Biden och Pete Buttigieg de två som kan vara mest avslappnade inför supertisdagen, inklusive Kalifornien men också exempelvis Texas som röstar samma dag. Men bara om de dessförinnan levererat enligt eller över förväntningarna i Iowa, New Hampshire och, för Bidens del, South Carolina. Levererar de under förväntningarna så blir Supertisdagen deras enda stora chans att återerövra toppositionen.

För särskilt Biden och Buttigieg finns även en annan rostbältesdelstat som röstar på Super Tuesday och som är viktig för dem: Minnesota. Denna delstat ligger i norra delen av det rostbälte där både Borgmästar-Pete och Biden kan förväntas gå starkt. Pete eftersom han är från Indiana strax söderut och Biden för att hans trygga farfars-framtoning och erfarenhet förmodas gå bra bland de arbetarklassväljare i rostbältet, röstade på Obama två val i rad.

Två andra delstater som röstar tisdagen den 3 mars, Vermont och Massachusetts, är betydelsefulla för två andra toppkandidater, Bernie Sanders och Elizabeth Warren, helt enkelt för att de två är senatorer från Vermont respektive Massachusetts.

Så för att återgå till ursprungsfrågan, hur det går på Super Tuesday i början av mars kan visa sig i praktiken avgöra Demokraternas nomineringsstrid. Inte så att det bara är en enda kandidat som tar hem allting förstås. Men givet hur laguppställningen ser ut just nu så skulle det förvåna mig om vi har fler än tre kvar i toppstriden vid mitten av mars.

Och skulle jag tvingas gissa vilka så sätter jag en slant på Biden, Buttigieg och Warren.

Nästa fråga blir att fundera på: vem, om någon, har en rimlig chans att slå Trump den 3 november? Demokraterna skulle göra sig själva en stor tjänst om de började fundera på det redan nu.

— ERIK BERGIN, 5 DECEMBER 2019

Vad tycker du om analysen?

[contact-form-7 id=”34540″ title=”Tyck till! Veckans analys”]

In this article