ARHOLMA — Längs norrut i Stockholms skärgård, på norra Arholma, fanns en av de försvarsanläggningar som skulle stoppa en invasion från öst under kalla kriget. På Arholma Nord, eller Batteri Arholma, doldes spjutspetsen inom svensk försvarsteknologi – djupt insprängd i berget.
Den flera våningar stora bunkern med en Boforskanon från 1950-talet på toppen av berget – med fin utsikt över Ålands hav – skulle kunna klara en kärnvapensmäll och vara självförsörjande på energi och livsmedel i veckor.
[contextly_sidebar id=”A7kQhdV6m8aKRt1agWketXGb5nG30qPa”]
Men anläggningen är sedan många år passé i försvarssammanhang. Och det är länge sedan valpiga värnpliktiga och barska befäl åt i mässen och laddade kanonen. Anläggningen, som ägs av Statens fastighetsverk, är numera museum. Jag har varit där två gånger och det är lika intressant även andra besöket.
Man äntrar bygget genom en dörr insprängd i berget och guidas sedan flera våningar upp till kanonen. Det är ett stycke prima försvarshistoria som ger en bra inblick i den närmast paranoida rädsla för ett kärnvapenkrig, eller i varje fall ett hot om invasion, som rådde i Sverige för inte särskilt länge sedan.
En guidad tur kostar 145 kronor (sommaren 2017) och kan bokas här.
Här är bilderna från batteriet.
SJÖKORT ARHOLMA