Kattätande haitier ger inte Trump segern

524

VECKANS ANALYS — Ok, så här hade vi Donald Trump i ABC News debattstudio med Kamala Harris i början av september. Den bästa chansen någon av dem hade att bryta sig ur det 50-50-läge som opinionsmätningarna visar att valkampanjerna befinner sig i just nu.

Så vad gör Trump? Han börjar prata om att illegala immigranter i Springfield, Ohio, äter upp folks husdjur.

Wait, what?

Det var ett påstående som hade dementerats från polis och stadens talespersoner redan tidigare, och som dementerades igen under debatten via en av ABC:s moderatorer.

Trump och Republikanerna blev förstås sura över att bli faktakollade. Men för den som vill slippa bli det finns en enkel lösning. Gissa vilken?

Det hörs nu en hel del republikaner och konservativa just nu i USA som tycker att detta är fel strategi om Trump ska kunna vinna valet i november.

Istället för att prata om haitier som äter husdjur, så borde Trump prata om brister under Kamala Harris 3,5 år som vicepresident. Istället för att twittra om att han vann ett val för snart fyra år sedan som han förlorade, så borde han förklara för osäkra väljare vad han ska göra bättre kommande fyra år.

Trump på Truth Social 8 september 2024.

Istället för att ideligen tjata om hur många som besöker hans rallies, borde Trump fokusera på förslagsvis sin ekonomiska politik, sina konkreta lösningar för immigrationen, eller sina idéer (om han nu har några) för hur medelklassen ska få det bättre med hans politik.

Istället för att leverera det ena felaktiga påstående efter det andra som enkelt kan faktakollas, så borde Trump fokusera på de kvalitéer som fick honom vald för åtta år sedan.

Jag mejlade nyligen fram och tillbaka med en Trumpsupporter, som menade att ABC News moderatorer var biased mot honom och inte borde ha ägnat sig åt att faktakolla ex-presidenten. Det var inte deras jobb, menade vederbörande.

Det kan man tycka vad man vill om, men det är nog inte poängen här.

 

Poängen är att de väljare Trump behöver locka – independents och osäkra i den politiska mitten, och gärna en och annan minoritetsväljare också om det går – bryr sig mer om detta med fakta och att det han säger faktiskt stämmer, än vad lojala Trumpister gör.

Dem har han ju redan, nu behöver han vidga sin väljarbas.

Är detta rätt sätt? Eventuellt inte.

2016 vann Trump valet, men han fick nära tre miljoner färre väljarröster än Hillary Clinton. 2020 fick han sju miljoner färre väljarröster än Joe Biden, som vann.

Under fyra år i Vita Huset förlorade Trump alltså en miljon väljare per år, efter att ha startat på minus. Det är inte en trend som vinner presidentval.

In this article