469
469

ANALYS — Lotsarna hade sekunder på sig.

Det nära hundratusen ton tunga och 300 meter långa containerfartyget Dali har just kastat loss i Baltimores hamn när strömmen ombord försvinner. Maskinerna stannar och fartyget blir manöverodugligt. Då är hon på väg rakt mot Francis Scott Key Bridge, stålbron från 1977 som spänner över Baltimores hamninlopp.

Lotsen ger desperat ordern om rodret dikt babord, i syfte att undvika den södra bropelaren, och kasta ankare. Dali sänder ett ”mayday”-nödanrop. Inom 90 sekunder lyckas Baltimorepolisen stoppa trafiken på bron i båda riktningar, rapporterar AP.

Sekvensen visar Dalis resa från hamnen till bron. Källa: Marinetraffic

Men bron är dödsdömd. En videosekvens från en övervakningskamera från Port of Baltimore visar hur fartyget släcks ned när det närmar sig bron. Belysningen kommer igång, släcks sedan igen. Svart rök stiger från fartyget, samtidigt som hon verkar gira eller driva åt styrbord – rakt in i bropelaren. Strax efteråt rasar Key Bridge ihop som ett korthus ned i Patapsco River.

FOTO Brohaveriet i bilder (Reuters)

Den havererade bron i Baltimore – och den katastroffilmsartade sekvensen av raset – väcker samma sorts nyfikenhet som när containerjätten Evergiven gick på grund i Suezkanalen för några år sedan.

Men dygnet efter katastrofen i Baltimore har flera artiklar dykt upp om USA:s föråldrade infrastruktur, med undertonen att den på något vis skulle ha med olyckan att göra.

Foto: Wikipedia

Det stämmer att USA dras med en stor underhållsskuld vad gäller infrastruktur som broar, tunnlar och elsystem. Jag har skrivit om problemet tidigare.

The Guardian hör till dem som, i en analys på onsdagen, sätter brokatastrofen åtminstone delvis i samband med USA:s usla infrastruktur.

Det är dock inte där problemet i det här fallet verkar ligga, är min analys.

Ett konstgjort grund eller en barriär vid bropelarna hade visserligen satt stopp för fartyget eller ändrat dess kurs innan fören nådde bropelaren. Bristen på en sådan installation kan på sätt och vis kallas för infrastrukturell brist. Så här ser det exempelvis ut vid Liljeholmsbron i Stockholm:

Kajen vid Liljeholmen. Bropelarna skyddas av en barriär som hindrar påsegling. Foto: Erik Bergin

Key Bridge i Baltimore var byggd 1977. Det hade sannolikt dock inte spelat någon roll om den varit helt nybyggd – ingen bro är konstruerad för att stå pall för 100 000 ton som kör in i sidan.

Istället är det rapporterna om strömavbrott och maskinfel ombord på det bara åtta år gamla fartyget som är problemet. Dygnet efter olyckan har det kommit rapporter om misstanken att smutsigt bränsle fick maskinerna att sluta fungera, skriver Wall Street Journal.

Sekvensen är hämtad från en videofeed och visar hur belysningen släcks ombord strax före kraschen. Foto: Port of Baltimore

Om defekt bränsle är orsaken lär gå lätt att ta reda på. Om det inte visar sig att problemet ligger där så handlar det i så fall om någon form av problem med själva fartyget. Det hade inspekterats relativt nyligen, varvid inga stora problem hittats. Dock var Dali inblandad in en annan, mindre allvarlig, kollision i Antwerpen 2016, enligt BBC.

Oavsett vad det beror på – ett hundratusen ton tungt containerfartyg ska inte få elavbrott. Det är där orsaken till fiaskot i Baltimore ligger, snarare än hos den havererade bron.

Francis Scott Key Bridge före haveriet. Foto: Wikipedia
In this article