773

STOCKHOLM — Många stockholmare noterar att vintern är sig lik i huvudstaden i den meningen att snöröjningen lämnar mycket i övrigt att önska. Isiga t-banenedgångar och trottoarer – men vissa helt rena cykelbanor – återfanns överallt på Kungsholmen runt Fridhemsplan vid lunchtid onsdag 10 februari.

Då hade det snöat i omgångar i ett par veckor, men den mesta snön hade av allt att döma lämnats kvar och på många håll förvandlats till is. Som på Alströmergatan, där en man med rollator stannar och varnar. Han har just lyckats ta sig helskinnad över ett isfält.

”Ser ni bakom ’Risk för snöras’-skylten? Där är det isgata”, säger han.

Så här såg det ut på sju platser runt Fridhemsplan:

Grafik: Erik Bergin. Karta: Google

Invånaren Jon Jogensjö säger till tidningen Mitt i att cykelbanorna längs Tranebergsbron och Norrmälarstrand mot Danvikstull är problematiska för hans del.

”Där finns stora brister. Snö och slask som frusit, och det finns spår i isen som gör det svårt att styra även för de som har dubbdäck. Det känns otryggt. Den som är van att cykla mountainbike i skogen, den klarar hinder och is. Men det här handlar om vardagspendling. Barn, äldre, personer med funktionsvariationer, alla ska kunna cykla utan behöva vara rädda för att ramla.”

Alströmergatan täckt i snömodd.
Isfest utanför t-banenedgången vid Fridhemsplan åt St Göran-hållet.

Det stan sparar in på att inte röja trottoarerna innan slask förhandlats till is skapar en stor kostnad inom vården när folk ramlar och bryter armleder och lårben.

Ansvarig politiker är trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP). Han säger till tidningen att han förstår att bristen på underhåll retar folk.

”En plogad och sandad väg blir aldrig lika fin som en sopsaltad, som nästan ser eluppvärmd ut. Jag förstår att det retar folk”.

Förra vintern kom knappt 5 000 klagomål in, enligt Mitt i.

Staden har testat att köra sopsaltarmaskinerna på trottoarer, men enligt Daniel Helldén fungerade det ”sisådär”, eftersom de inte var anpassade för underlaget, säger han till tidningen.

Is och byggsäckar på St Eriksgatan.
Blankis utanför Fridhemsplans t-bana längs St Eriksgatan.

Inför förra säsongen veks även flera miljoner till att ta fram nya maskiner och teknik, som skulle vara speciellt anpassade för just trottoarer och gångbanor.

Helldén. Foto: Wikipedia

”Men den vintern snöade det knappt, så vi kunde inte gå vidare med projektet eftersom det inte fanns något att utvärdera. Men pengarna finns kvar i år, så vi gör det nu istället”.

På andra håll ser det mindre illa ut, enligt Helldén, vilket han menar beror på att staden har olika entreprenörer inhyrda som levererar jobb av varierande kvalitet.

”Att det ser olika ut i olika områden kan bero på att vi har olika upphandlingar och entreprenörer. En anledning skulle kunna vara att de är olika uppsjungna på tekniken. Flera områden har nya anställda, som då är nya på maskinerna. Det är något vi noterat och kommer följa upp”, säger Helldén till Mitt i.

Blankis på Igeldammsgatan nära Fridhemsplan.
Prima cykelbana och snöig gångbana längs Drottningsholmsvägen.
In this article