2632
2632

STOCKHOLM — Med solen gassande utanför fönstret en relativt händelselös vardag är det lätt hänt att hjärnan loggar ut och börjar frilansa med annat. Som det nu blev började den hipp som happ bläddra i katalogen av fina skärgårdsöar att besöka.

Så, without further ado, här är hjärnans främsta önskemål om vilka ställen den vill besöka sommaren 2018.

Landsort

Landsort som markerar södra punkten av Stockholms södra skärgård med dess fina fyr, vackra by och gamla lotstorn är en pärla som jag faktiskt bara besökt med egen båt en gång, 2015. Det är hög tid igen.

Landsort augusti 2015. Foto: Erik Bergin

Bullerön

Det blev ett halvdåligt besök på Bullerön sommaren 2017 på grund av dålig vind. Men skam den som ger sig — någon gång ska det väl blåsa ost- eller nordligt, då denna fröjd för ögat till ö gör sig bäst för tilläggning. Stämmer allting så är det en av Stockholms skärgårds absoluta höjdpunkter.

Bullerö hamn juni 2014. Foto: Erik Bergin

Björkskär

Jag har varit på Björkskär i olika konstellationer vid tre tillfällen — den senaste av dem med resultatet att jag backade upp båten på en sten. Så det var ingen succé. Det är dags för revansch för denna märkliga och magnifika plats, komplett med bastu, festplats och skyddad hamn, som dock är komplett oduglig när det blåser från fel håll = ostligt.

Björkskärsarkipelagen augusti 2015. Foto: Erik Bergin

Stora Nassa

Strax norr om Björkskär ligger Stora Nassa där vi varit en gång, en hel arkipelag av låga klippöar, karga och vackra, med låg beväxning och ännu mindre bebyggelse. Nassa är den typ av skärgård som folk från Västkusten inte tror finns i Östersjön. Men det gör den. Och på önskelistan står den också.

Nassa liknar Björkskärs yttre skärgård. Foto: Erik Bergin

Norra Stavsudda

En sommar är numera inte riktigt komplett utan besök på tre öar, som dessutom ligger rätt nära varandra: Kyrkviken på Möja, Ostholmen och Norra Stavsudda. Näst efter Ostholmen känns Stavsudda som mest ”hemma” i Stockholms skärgård. Efter att ha besökt kobbar under flera dygn är det dessutom ypperligt att kunna komma till ett ställe med lite service och folk att titta på som omväxling.

Varvet på Norra Stavsuddas sydvästsida från ovan. Foto: Erik Bergin

Svenska Högarna

På Svenska Högarna har jag ännu inte varit men jag har läst en del om stället. Det är ju en gammal fyrplats, vet alla som hört sjörapporten. Är säker på att det är en magnifik upplevelse.

Svenska Högarna. Foto: visitroslagen.se

Svartlöga

Sommaren 2017 var första gången jag besökte Svartlöga, Rödlögas mindre kända kusin utanför Furusund. Det blev ett kort besök eftersom jag skulle hem och jobba dagen därpå — men det jag hann se räcker för att vilja dit igen.

Byhamnen i Svartlöga. Foto: Erik Bergin

Rödlöga skärgård & Norrpada

Strax öster om eller utanför Rödlöga, som jag besökt flera gånger, ligger Rödlöga skärgård och strax norr därom Norrpada. Det är en samling öar jag ännu inte besökt och de står helt uppenbart på listan. Kortet indikerar att det finns en del del ankringsställen.

Norrpada. Foto: Thure Wikberg/archipelagofoundation.se

Högmarsö

Ännu ett välbesökt resmål, vilket kan verka tjatigt, men Högmarsö med dess märkliga varv hyser dessutom en av skärgårdens bästa krogar. Gratis att förtöja över natten är det också.

Högmarsö varv & krog, strax sydväst om Furusund. Foto: Erik Bergin

Brunskärs trätskär

Det går inte att komma till Brunskärs trätskär och de andra öarna i denna lilla arkipelag sydost om Nämdö annat än från nordvästra sidan. Vilket är lite av charmen. Söder och öster om öarna är det fullt med grynnor, och jag ser fortfarande fram emot att paddla runt där i kajaken. Vi förtöjde vid trätskäret för fem-sex år sedan, men därefter har det aldrig gått att få till av olika orsaker. Dags igen snart.

Brunskärs trätskär, troligen augusti 2011. Foto: Erik Bergin

Huvudskär

Två besök har det blivit på Huvudskär genom åren, denna magnifika fyrförsedda ö nägra distans öster om Utö. Det första besöket, 2012, var det bästa medan det andra några år senare blev ett smärre fiasko när vinden vände. Det är hög tid igen alltså, för när allt stämmer är detta en riktig höjdare. Men var redo med bergskilarna och strunta i det om det blåser något annat än sydligt.

Solnedgång över Huvudskär i Stockholms södra skärgård. Foto: Erik Bergin

In this article